19 Ocak 2015 Pazartesi

Başlık Dosyaları

C dilinde bir program yazılırken, başlık dosyası (header file) olarak adlandırılan bir takım dosyalar #include önişlemcisi kullanılarak program içine koyulurlar. Çünkü kütüphanelerdeki birçok fonksiyon, başlık dosyaları içindeki bazı bildirimleri kullanırlar. Bu tür dosyaların uzantısı .h dir. Örneğin time.h gibi. ANSI C deki standart başlık dosyaları:
  assert.h    locale.h     stddef.h
  ctype.h     math.h       stdio.h
  errno.h     setjmp.h     stdlib.h
  float.h     signal.h     string.h
  limits.h    stdarg.h     time.h
Bir çok C derleyicisinde yukarıdakilere ek olarak tanımlanmış başlık dosyaları da vardır. Bunlar derleyicinin yardım kısmından veya derleyicinin kullanım kılavuzundan öğrenilebilir.
Örnek Başlık Dosyası
Başlık dosyaları genellikle include dizininin içinde saklanır. Turbo C derleyicisine ait stdio.h başlık dosyasının içeriğini görmek için tıklayın. Başlık dosyaları kullanıcı tarafından da oluşturulabilir. Program 4.1 buna bir örnektir. Bu programda "benimki.h" başlık dosyası programın başına ilave edilmiştir.
/* benimki.h */
int topla(int x,int y){
    return (x+y);
}

float ort(int x,int y){
   return (x+y)/2.0;
}
"benimk.h" başlık dosyası iki tane fonksiyon içermektedir. Fonksiyon kavramı daha sonra ayrıntılı olarak incelenecektir.
Program 4.1 : Başlık dosyası örneği
1:  #include <stdio.h>
2:  #include "benimki.h"
3:
4:  main()
5:  {
6:      int x,y,toplam;
7:      float ortalama;
8:      x = 10;
9:      y = 20;
10:     toplam   = topla(x,y);
11:     ortalama = ort(x,y);
12:     printf("%d ve %d nin toplamı %d, ortalaması %f dir\n",x,y,toplam,ortalama);
13: }
Program 4.1 in çalışması için, benimki.h ve Program 4.1 aynı klasörün içinde olmalıdır. Aksi takdirde 2. satırdaki ifadede benimki.h dosyasının tam yolu yazılmalıdır.

0 Yorum:

Yorum Gönder